Valerie Van Peel: “Onvoorstelbaar dat PS verbod op wegversperringen bij stakingen uit strafwet wil”

Door Valerie Van Peel op 3 december 2020, over deze onderwerpen: Sociaal overleg
Valerie Van Peel

“Er is geen enkele reden om het stakingsrecht boven andere grondrechten te verheffen”, reageert Kamerlid Valerie Van Peel op het PS-wetsvoorstel om het verbod op wegversperringen bij stakingen uit de strafwet te halen. Voorlopig stribbelt de MR binnen de federale regering nog tegen. “Onvoorstelbaar dit”, vindt Van Peel. “Het stakingsrecht gaat niet voor op andere grondrechten en dat moet zo blijven. Iemand het recht op arbeid of medische bijstand ontzeggen kan nooit ondergeschikt zijn aan het stakingsrecht. In ons strafrecht gaan we deze basisrechten niet laten uithollen door uitzonderingsregels voor het stakingsrecht. We zullen zelf een wetsvoorstel indienen om dit scherp te stellen.”

Een rechterlijke uitspraak veroordeelde 17 vakbondsleden voor kwaadwillige belemmeringen van het verkeer. Een arts klaagde toen aan dat hij een patiënt verloren had omdat hij te laat op het werk geraakte door de actie.  

Rechtspersoonlijkheid voor vakbonden

Het wordt tijd dat de vakbonden rechtspersoonlijkheid aannemen. Dan stelt zich niet langer het probleem dat 17 individuele vakbondsleden persoonlijk worden gedagvaard en veroordeeld omdat de organisatie waarvoor ze werken het vertikt om rechtspersoonlijkheid aan te nemen. Want vakbonden kunnen nu allerlei rechtshandelingen stellen en werkgevers dagvaarden, maar zelf kunnen ze niet gedagvaard worden. Vakbonden bestaan dus wanneer het hen juridisch uitkomt, maar zijn juridisch onvindbaar wanneer het hen niet uitkomt.

“Dat valt toch niet meer uit te leggen”, aldus Van Peel. “We moeten het stakingsrecht van de vakbonden dus zeker niet nog verder uitbreiden zoals de PS wil. Er is geen enkele reden om het stakingsrecht boven andere grondrechten te verheffen. Recht op arbeid is evengoed een grondrecht en dat betekent dat je niet mag worden verhinderd naar je werk te gaan en daar je werk aan te vatten.”

Patiënt overleden doordat arts tegengehouden werd door stakerspiket

Bovendien lijkt de vakbond te zijn vergeten dat, onder het mom van een staking, een dokter de doorgang werd belemmerd naar een patiënt die nadien overleed. In plaats van ingetogen spijt te betuigen, willen ze opnieuw het werk neerleggen, en dat tijdens een ernstige economische crisis. Dat getuigt echt van wereldvreemdheid. Het feit dat de PS en via Dermagne ook de paars-groene regering zich hierbij aansluit, is onbegrijpelijk voor de N-VA: “De sociale verkiezingen lijken het ABVV erg naar het hoofd gestegen. Welke werknemer wordt hier beter van?”

Valerie Van Peel wil nadenken over de rol van vakbonden in de 21ste eeuw. “Ik vraag mij oprecht af of er nog draagvlak bestaat voor de manier waarop de vakbond vandaag zijn rol invult als verdediger van iedereen die werkt of wil werken.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is