Valerie Van Peel

Valerie Van Peel (°1979) is geboren en getogen in Kalmthout, waar haar vader in 1982 een eigen lokale partij oprichtte. Zo kreeg ze de politiek met de paplepel mee. Toch koos ze in eerste instantie voor een andere carrière. Aan de universiteit van Gent studeerde ze Communicatiewetenschappen. Aansluitend behaalde ze haar diploma als master in de journalistiek en volgde ze stage bij het NRC Handelsblad in Rotterdam. Na haar studies startte ze haar journalistieke carrière bij het productiehuis van Goedele Liekens en later bij Het Nieuwsblad, Actua TV en Dag Allemaal.

Valerie bleef uiteindelijk een tiental jaar in Gent wonen. Na een tussenstop in Berchem besloot ze in 2012 toch terug af te zakken naar haar roots in het noorden van Antwerpen. Kapellen werd haar nieuwe thuis.

Politieke kriebel
 

Het was de digitale zender Actua-TV die Valerie als journaliste in de Wetstraat deed belanden. Je vond haar dagelijks in het parlement, waar ze de interviews verzorgde. Nadien was zij ook verantwoordelijk voor de politieke interviews in Dag Allemaal.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2009 besloot Valerie de overstap naar de actieve politiek te maken. Het kartel CD&V/N-VA was net gebroken, de toekomst was onzeker. Een reden te meer om niet langs de kant te blijven staan. Vlaanderen smeekte om een kentering, om de doordachte visie van de N-VA. Dit juiste verhaal mee aan de man brengen, daar wilde ze voluit mee voor gaan.

Eerst achter dan voor de schermen
 

Na het eerste grote succes bij de Vlaamse verkiezingen ging Valerie aan de slag als fractiewoordvoerder voor de toen 27 parlementsleden, die verspreid zaten over het Vlaamse, Brusselse, federale en Europese niveau. Samen met Jeroen Overmeer stond ze in voor de partijcommunicatie. De verkiezingsoverwinning van 2010 bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. Als fractiesecretaris- en woordvoerder in de Senaat hielp ze de nieuwe fractie mee vorm te geven.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 trok Valerie de lijst in Kapellen en haalde de afdeling vanuit het niets acht zetels en twee schepenfuncties binnen. Hoogzwanger voerde ze de onderhandelingen voor een bestuursakkoord met de Open-Vld. In december 2012 werd ze moeder van een schattige tweeling, dochtertje Alex en zoontje Matteo. Een maand later ging ze aan de slag als OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken, Armoede- en Emancipatiebeleid. Met de overdonderende overwinning van N-VA bij de verkiezingen in juni 2014 werd Valerie ook verkozen als Kamerlid. Beide mandaten vervult ze met veel overtuiging en werklust.

Curriculum vitae

 

Politiek curriculum
 
 • Federaal volksvertegenwoordiger, N-VA, 2014 tot heden
 • OCMW-voorzitter Kapellen, N-VA, 2013 tot heden
 • Lijsttrekker N-VA Kapellen, 2012
Professioneel
 
 • Adviseur gedeputeerden Luk Lemmens en Bruno Peeters, Provincie Antwerpen, 2013 tot 2014
 • Bestuurslid Raad van Bestuur VRT, VRT, 2010 tot 2013
 • Fractiewoordvoerder en Fractiesecretaris Senaat, N-VA, 2011 tot 2012
 • Fractiewoordvoerder, N-VA, 2009 tot 2011
 • Woordvoerder voor onze 27 toenmalige parlementsleden uit het Vlaams, Federaal en Brussels parlement
 • Journalist - politieke interviews, Dag Allemaal, 2007 tot 2009
 • Politiek Journalist, Actua TV, 2006 tot 2007
 • Nationale reporter, Het Nieuwsblad, 2005 tot 2006
 • Redacteur Recht van Antwoord - VTM, Productiehuis Jokfoe, 2005 tot 2005
Opleiding
 • Postgraduaat Journalistiek - stage NRC Handelsblad, Erasmushogeschool Brussel, 2003 tot 2004
 • Licentiaat Communicatiewetenschappen - onderscheiding, UGent, 1997 tot 2002

 

 

Medewerkers

Stephanie Devos

Parlementair medewerker