Valerie Van Peel in debat over abortus: “Pure symboolpolitiek zonder onderbouwing”

Door Valerie Van Peel op 14 juli 2020, over deze onderwerpen: Welzijn
Valerie Van Peel in Terzake

“In een ethisch dossier over leven en dood vind ik dat schandalig.” Kamerlid Valerie Van Peel ging in Terzake in debat met Sofie Merckx van de PVDA over de versoepeling van de abortustermijn van 12 naar 18 weken. Van Peel noemt het wetsvoorstel symboolpolitiek zonder onderbouwing en pleit voor een grondig evaluatie van de bestaande wet alvorens hem te willen veranderen. “De normale gang van zaken is: je evalueert die wetgeving grondig en je bekijkt waar de problemen nog zitten. ”

Geen onderzoek

Volgens Valerie Van Peel bestaat er geen onderzoek naar de 500 vrouwen die jaarlijks naar Nederland trekken voor abortus na 12 weken zwangerschap. “Laat ons eens bekijken: wie zijn die vrouwen, waarom doen ze het, op welke termijn doen ze het en hoe gaan we in de eerste plaats proberen te voorkomen dat een vrouw op zo’n lange termijn nog zo’n moeilijke beslissing moet maken?”

Vrouwen helpen

Kamerlid Van Peel herhaalde haar pleidooi voor preventie. “Als je over vrouwenrechten spreekt, moet je dat doen op een manier dat je gaat kijken wat er eigenlijk misloopt. En dat je probeert om die vrouwen te helpen. Helpen kan ook betekenen: ervoor zorgen dat ze niet in een situatie raken waarbij ze in de helft van hun zwangerschap zoiets moeten ondergaan.”

Bekijk het abortusdebat in Terzake met Valerie Van Peel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is