Onvoldoende transparantie en controle bij ziekenfondsen

Door Valerie Van Peel op 18 september 2018, over deze onderwerpen: Ziekte, Uitkeringen, Gezondheidszorg
Patiënt op bezoek bij de dokter

“Het geld van de sociale zekerheid moet in de eerste plaats naar de mensen vloeien, en niet naar inefficiënte structuren.” Kamerlid Valerie Van Peel reageert scherp op het rapport van het Rekenhof over de financiering van de ziekenfondsen. Uit dat rapport blijkt dat de ziekenfondsen onvoldoende transparant zijn over hun interne financierings- en controlemechanismen. “Ze zijn weinig transparant over wat ze nu precies doen met de 1 miljard euro aan werkingsmiddelen die ze jaarlijks krijgen. Als zelfs het Rekenhof er geen zicht op krijgt, wie dan wel?”, vraagt Kamerlid Van Peel zich luidop af.

Overgefinancierd potje

Volgens Valerie Van Peel schetsen de audits door het Rekenhof een vernietigend beeld van de financiering en de responsabiliseringsmechanismen bij de ziekenfondsen. “Er is hen bijvoorbeeld gevraagd hun eigen controlesystemen in kaart te brengen, maar wat werd aangeleverd was onbruikbaar voor het Riziv. Bovendien werden de ziekenfondsen voor de uitbetaling van geneeskundige zorgen onder de paarse regering zo overgefinancierd dat ze een potje van meer dan 600 miljoen aan boni konden opbouwen. Wat ook meteen het hele bonus-malussysteem onderuit haalt”, meent Valerie Van Peel.

Doorgeefluik of adviseur

Kamerlid Van Peel pleit voor duidelijkheid over wat de ziekenfondsen nog moeten doen. “Het wordt tijd dat we afstappen van de parameters die al sinds 1987 in vraag worden gesteld, maar tot op vandaag worden gebruikt om hun financiering te berekenen. Moeten ze bijvoorbeeld nog steeds een doorgeefluik zijn voor de terugbetaling van zorg terwijl dit compleet valt te informatiseren? Of willen we de ziekenfondsen zien evolueren naar een meer begeleidend en adviserend orgaan voor hun klanten. Laat ons nadien een correcte én transparante financiering uitwerken. Dit signaal van het Rekenhof mag niet opnieuw genegeerd worden”, besluit Valerie Van Peel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is