Minstens 6.000 extra bloedzakjes voor het Rode Kruis

Door Valerie Van Peel op 23 mei 2018, over deze onderwerpen: Bloed geven
bloedzakjes

Voortaan mogen patiënten met hemochromatose bloed geven. Hemochromatose is een stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm verstoord is. Dat leidt soms ijzerstapeling in organen, wat na verloop van tijd ernstige symptomen kan veroorzaken. De aanvaarding van patiënten met hemochromatose als donoren kan het Rode Kruis in één klap minstens 6.000 extra bloedzakjes opleveren. Die extra bloedzakjes zijn de verdienste van Kamerlid Valerie Van Peel, die met een wetsvoorstel hemochromatosepatiënten als donor mogelijk maakte: ”Daarmee zetten wij opnieuw een belangrijke stap om onze bloedvoorraad te verzekeren”, zegt Kamerlid Van Peel tevreden.

Perfect bruikbaar

Van de naar schatting 60.000 patiënten in België die lijden aan de ziekte, zijn er momenteel meer dan 1.500 die regelmatig aderlatingen ondergaan om het ijzergehalte in hun organen en bloed te normaliseren. “Hun bloed bevat in de beginperiode van die behandeling meer ijzer, maar is verder normaal”, legt Van Peel uit. “Zodra die patiënten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, is hun bloed perfect bruikbaar om te doneren.” Toch werden zij geweigerd als bloeddonor. Bloed doneren na een medische aderlating heette immers niet altruïstisch te zijn en was zogenaamd strijdig met de wetgeving. Duizenden perfect bruikbare bloedzakjes belandden daardoor jaarlijks in de vuilnisbak, vaak tot ergernis van de patiënten zelf.

Onverantwoorde verspilling

“Daar komt nu verandering in”, zegt Valerie Van Peel. Hemochromatosepatiënten die verder gezond zijn, zullen na een aderlating kunnen kiezen om hun bloed te doneren of te laten vernietigen als biologisch afval. Als extra controle volgt de huisarts de donaties mee op. “Een behandeling kan dan wel verplicht zijn, de donatie achteraf is duidelijk een vrije keuze”, meent Kamerlid Valerie Van Peel. “Ik ben zeer tevreden dat mijn collega’s in het parlement die redenering hebben willen volgen. In tijden van tekorten was het weggooien van nuttig en gezond bloed ethisch niet te verantwoorden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is