Ingangsexamen voor artsen: "Halleluja! Na bijna 20 lange jaren ligt het eindelijk ook op tafel in Wallonië"

Door Valerie Van Peel op 16 maart 2017, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Artsen
Valerie Van Peel

De Franse Gemeenschapsminister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS) heeft eindelijk de eerste stap gezet naar een ingangsexamen voor studenten geneeskunde. Aan de start van deze regeerperiode besliste de federale regering om een globaal akkoord te bereiken om dit dossier en de gevolgen ervan op te lossen. Want die gevolgen zijn niet min. Zo kunnen jaarlijks 4000 Vlaamse jongeren niet aan de opleiding geneeskunde beginnen vanwege de artsenquota, terwijl in Franstalig België iedereen mag starten.

Kamerlid Valerie Van Peel hamert erop dat dit globale akkoord er zo snel mogelijk moet komen. Enkel dat akkoord kan het overtal van 3000 artsen aan Waalse kant wegwerken. Het moet er ook voor zorgen dat het ingangsexamen gehandhaafd blijft. Maar vooral: dat er niet geraakt wordt aan de 60/40-verdeling van de RIZIV-nummers tussen Vlaanderen en Wallonië.

En de Oscar voor politiek theater gaat naar ... Laurette Onkelinx!

Het is PS-boegbeeld Laurette Onkelinx die al die jaren een ingangsexamen heeft tegengehouden en de Franstalige studenten deed geloven dat de wet niet voor hen gold. Toch blijft ze erbij dat haar niets te verwijten valt. Dat acteertalent verdient een tien op tien volgens Valerie Van Peel. Bekijk haar rake repliek op Onkelinx in onderstaand filmpje uit de Kamer.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is