Geen generaal pardon voor de Franstalige studenten geneeskunde

Door Valerie Van Peel, Valerie Van Peel op 6 november 2014, over deze onderwerpen: Artsen
Geen generaal pardon voor de Franstalige studenten geneeskunde

Toen vijftien jaar geleden werd beslist om het aantal artsen te beperken, voerde Vlaanderen een ingangsexamen in. Wallonië deed niets. Dat leidt daar tot studenten die afstuderen zonder de kans ooit hun beroep uit te oefenen. De N-VA begrijpt de vraag van de Franstalige studenten om iets te doen aan de numerus clausus, maar kan die vraag toch niet steunen.

“We krijgen dit met de beste wil van de wereld niet uitgelegd aan de duizenden Vlaamse studenten die verplicht werden een ingangsexamen te trotseren en daardoor niet eens aan de studies konden beginnen”, zegt Europees Parlementslid Louis Ide. Samen met Kamerlid Valerie Van Peel raadt hij de Franstalige studenten aan hun pijlen te richten op de onderwijsministers van de Franstalige gemeenschap. Zij lieten namelijk jarenlang na het probleem op te lossen.

Het federaal regeerakkoord is duidelijk over de kwestie. Zonder een kadaster dat zicht geeft op hoeveel actieve artsen er zijn, kan er niets gewijzigd worden aan de numerus clausus. En aangezien dit kadaster er nog niet is, is er geen reden om op de gemaakte afspraken terug te komen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is