Valerie Van Peel: “Geef asbestslachtoffers hun rechten terug.”

Door Valerie Van Peel op 14 september 2018, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Asbest
Asbestslachtoffers ruimere keuze geven

“België is het grootste asbestland in Europa, maar heeft de slechtste regeling.” Kamerlid Valerie Van Peel reageert op een studie waaruit blijkt dat het Asbestfonds de rechten van asbestslachtoffers niet verzekert. Ze wil de wetgeving aanpassen om die rechten te versterken. Bovendien wil ze de verjaringstermijn aanpassen naar vijf jaar na de eerste symptomen.

Schijnkeuze voor slachtoffers

Valerie Van Peel ijvert al langer voor de rechten van mensen die ziek werden nadat ze werden blootgesteld aan asbest. “De wetgeving rond het Asbestfonds geeft de asbestslachtoffers op hun sterfbed niet meer dan een schijnkeuze. Met het aanvaarden van een vergoeding uit dat fonds doen zij immers automatisch afstand van hun recht om het verantwoordelijke voormalige asbestbedrijf aan te klagen bij de rechtbank. Omdat hun tijd en energie schaars is - eens de symptomen er zijn, is het een kwestie van weken of maanden - kiest nagenoeg iedereen voor het Asbestfonds.”

Verjaringstermijn aanpassen

Kamerlid Van Peel heeft een wetsvoorstel klaar om de wetgeving aan te passen. “Met ons wetsvoorstel geven we elk asbestslachtoffer de kans een zaak aan te spannen. Het is aan de rechter om te bepalen of en wie verantwoordelijk is. Ook als ze al gebruik hebben gemaakt van het Asbestfonds. En ook de verjaringstermijn moeten we aanpassen, naar een termijn die pas begint te lopen vanaf het moment dat de diagnose wordt gesteld en vijf jaar later verstrijkt. Want vandaag is de juridische termijn van twintig jaar bij het opduiken van asbestgerelateerde ziektesymptomen vaak al lang verstreken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is