Valerie Van Peel mist debat in coronabeleid: “Paars-groene regering raakt aan grondrechten zonder onderbouwing”

Door Valerie Van Peel op 22 januari 2021, over deze onderwerpen: Democratie, Coronacrisis, N-VA
Valerie Van Peel in De Afspraak op Vrijdag

“Ik denk dat de regering niet altijd goed beseft hoe ze het draagvlak bij de bevolking aan het verspillen is. Zelfs bij mensen die bereid zijn om de maatregelen op te volgen.” Kamerlid Valerie Van Peel sprak in De afspraak op vrijdag haar ongerustheid uit over het coronabeleid van paars-groen. “Hoe komt dat? Omdat het over grondrechten gaat, niet over kleine dingen. Na negen maanden in de crisis gebeurt dat nog altijd doet zonder juridische basis en, erger nog, zonder enig debat. Het parlement wordt niet betrokken, de maatregelen zijn niet onderbouwd. Mensen begrijpen het niet meer, want ze zijn geen getuige geweest van de achterliggende redenering omdat er geen debat is.” Van Peel verwees naar Nederland voor hoe het wél met debat kan.

Slinkse stappen naar een maatschappij die we niet willen worden

Valerie Van Peel benadrukte de noodzaak van een pandemiewet. “Je bent wel over grondrechten bezig. Je moet je ook de vraag stellen welke maatschappij je hierna zal overhouden. Nadenken over hoe we gaan terugkijken naar stappen die heel slinks zijn gezet zonder overleg, grenzen die overschreden zijn. Je wordt het soort maatschappij dat je niet wilt worden. Dat vind ik hallucinant.”

Bekijk Valerie Van Peel in De Afspraak op VRT NU (beschikbaar tot 21 februari 2021), over corona, maar ook over de N-VA en over Theo Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is