Valerie Van Peel legt opheffing immuniteit asbestsector opnieuw op tafel

Door Valerie Van Peel op 18 juli 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Asbest
Asbest

Kamerlid Valerie Van Peel slaagde er in april in om kamerbreed een akkoord te bereiken dat de situatie voor asbestslachtoffers aanzienlijk verbetert. “Er zijn serieuze stappen vooruitgezet voor de slachtoffers, maar de vervuilers blijven buiten schot. Het blijft voor de slachtoffers namelijk onmogelijk om naar de rechtbank te stappen als ze gebruikmaken van het asbestfonds”, aldus Van Peel, die het opheffen van de immuniteit van de asbestbedrijven donderdag opnieuw op tafel legde.

Dankzij de wet die in april is goedgekeurd komen meer asbestslachtoffers in aanmerking voor een vergoeding uit het asbestfonds. “Maar de immuniteit van de asbestsector bleef gehandhaafd, en daar heb ik een wrang gevoel aan overgehouden”, zegt Van Peel.

Immorele keuze

In het huidige systeem hebben asbestslachtoffers namelijk de keuze: ofwel kiezen ze voor een vergoeding uit het asbestfonds, ofwel voor het recht om de betrokken bedrijven voor de rechtbank te dagen. Die keuze is immoreel, vindt Van Peel. “Ook slachtoffers die gebruikmaken van het asbestfonds moeten de kans krijgen om naar de rechtbank te stappen. Ik ben vastberaden en zal dit dossier niet loslaten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is