Valerie Van Peel in De Afspraak: “Voetbal en politiek staan los van elkaar”

Door Valerie Van Peel op 16 juni 2016, over deze onderwerpen: Politiek, Sport
Valerie Van Peel

Kamerlid Valerie Van Peel vindt supporteren voor de Rode Duivels perfect verzoenbaar met een Vlaams-nationalistische visie. “Iemand die een Belgische vlag uithangt voor de Rode Duivels kan ook Vlaams-nationalistische gevoelens ervaren. Voetbal en politiek staan wat mij betreft volledig los van elkaar”, vertelde ze tijdens een debat in De Afspraak.

Dat debat kwam er naar aanleiding van een kleine mediastorm rond Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement. Die zou de Belgische supportersvlaggetjes hebben laten verwijderen in het restaurant van het Vlaams Parlement. Zelf ontkende Peumans dat met klem: “Ik heb geen vlaggetjes laten weghalen. Iedereen mag van mij zoveel Belgische vlaggen ophangen als hij wil.”

Van Peel ziet in elk geval geen redenen om haar partijgenoot niet te geloven. “Jan doet op dat vlak niet kneuterig”, stelt het Kamerlid. “De commotie die nu wordt gemaakt, lijkt mij wat overdreven. De vlaggetjes werden weggehaald naar aanleiding van bepaalde reclame die erop stond gedrukt. Het is wettelijk verboden om reclame te maken in het Vlaams Parlement.”

Vlaams nationalisme en Belgisch voetbal

Zelf heeft Van Peel geen enkel probleem met de Belgische driekleur. “Ik geef toe dat ik warmer word van een Vlaamse vlag dan van een Belgische vlag. Mocht mijn buurman een Belgische vlag uithangen, dan zal ik hem echter nog steeds een goedemorgen wensen.” Ze benadrukt dat heel wat mensen die de Belgische vlag uithangen dat doen omdat het hen een supportersgevoel geeft. “Ook binnen de N-VA zijn veel voetbalsupporters. Het is in onze partij niet zo dat iedereen die voor de Rode Duivels supportert, eruit wordt gezet”, lacht Van Peel. “We vinden bijvoorbeeld de parodie van Jan Peumans, met een pruik in de Belgische driekleur op zijn hoofd, heel grappig.”

“We mogen hier niet te ver in gaan”, besluit Van Peel. “Het is niet omdat een N-VA-kiezer nu een vlag ophangt voor de Rode Duivels, dat hij plots een nationaal gevoel ervaart op politiek vlak. Die twee staan los van elkaar.”

Bekijk het volledige interview met Valerie Van Peel op deredactie.be*.
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is