Valerie Van Peel in De Afspraak: “Meer dan ooit nood aan constructieve vakbonden”

Door Valerie Van Peel op 24 mei 2016, over deze onderwerpen: Economie, Het middenveld, Sociaal overleg
Valerie Van Peel in De Afspraak: “Meer dan ooit nood aan constructieve vakbonden”

“Ik zal nooit ontkennen wat de vakbond heeft betekend, zoveel jaren geleden. Maar vandaag is die geëvolueerd naar het soort vakbond waar niemand beter van wordt. Onze vakbonden moeten opnieuw constructief meedenken. En ze moeten opnieuw het debat durven aangaan”, sprak Kamerlid Valerie Van Peel in het actualiteitsprogramma De Afspraak op Canvas.

Aanleiding om de rol van de vakbonden onder de loep te nemen was de nationale vakbondsbetoging op 24 mei. Dat daar 60.000 mensen op afkwamen, geeft volgens Van Peel aan dat deze regering haar project beter moet verkopen. Op de vakbond - of liever: op deze vakbonden - hoeft ze daarvoor immers niet te rekenen. “We hebben nu een regering die zeer grote hervormingen probeert door te voeren. Dan zou ik liever een constructieve vakbond aan mijn zijde hebben, die dat mee probeert duidelijk te maken, die daar mee over nadenkt. Maar dat zie ik vandaag niet.” Die weinig constructieve houding verklaart volgens haar ook waarom de vakbond bij een groot deel van de publieke opinie meer en meer zijn draagvlak verliest. Vandaag houden vakbonden krampachtig vast aan het bestaande, betreurt Van Peel. Ze verdedigen steevast het status quo en zijn daarbij helaas ten prooi aan kortetermijndenken.

Langetermijnproject

“Wat deze regering doet is een systeem dat zichzelf langzaam maar zeker kapot aan het maken was, vrijwaren voor de toekomst”, verduidelijkt Van Peel. “Dat is een langetermijnproject. Daar moet je maatregelen voor nemen die niet altijd even populair zijn. Wat de vakbond op dit moment echter doet, is elke discussie die daarmee te maken heeft, op voorhand al wegschuiven. Als zij vandaag betogen, betogen zij niet tegen beslissingen. Zij betogen eigenlijk tegen de keuze van de kiezer en zijn zo mee in een politiek spel gestapt.” Dat zij hun militanten steeds feller lijken op te zwepen, vaak dan nog met informatie die gewoon niet klopt, is daar misschien wel het beste bewijs van.

Bekijk op deredactie.be* het volledige debat met Valerie Van Peel in De Afspraak.
 

*Door veranderingen aan de website van de VRT is dit mediaoptreden niet langer te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is