Strengere straffen in strijd tegen illegale orgaanhandel

Door Valerie Van Peel op 2 april 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Justitie

De illegale handel in organen zal voortaan strenger worden aangepakt. De Kamercommissie Volksgezondheid keurde een wetsvoorstel van Valerie Van Peel daarover goed.

Strengere straffen

De straffen zullen kunnen oplopen tot 75.000 euro en een opsluiting van tien jaar. Voor criminele bendes, of indien de ‘donor’ overlijdt, kan de straf zelfs oplopen tot 150.000 euro en vijftien jaar gevangenis. “Daarnaast voegen we ook nieuwe misdrijven in die vervolgd kunnen worden. Zo wordt het nu ook strafbaar om op te treden als tussenpersoon bij deze handel, om donoren te ronselen of om reclame te maken voor commerciële orgaanhandel”, zegt Kamerlid Van Peel. Ten slotte wordt er ook een straf voorzien voor wie zich een orgaan aanschaft buiten het legale circuit. Die straf is wel lichter omdat er rekening wordt gehouden met de dwang die ontstaat uit de medische situatie van deze mensen.

Internationaal karakter

De illegale commerciële orgaanhandel heeft een internationaal karakter. Inwoners van rijke landen proberen de strenge regels en wachtlijsten in hun thuislanden te omzeilen door op zoek te gaan naar organen in armere landen. De armoede in deze landen leidt vaak tot een groot aanbod aan mensen in een hopeloze situatie die hun leven hopen te verbeteren via de verkoop van een orgaan. “Daarom zullen de misdrijven in het kader van orgaanhandel in België kunnen worden vervolgd ook wanneer zij in het buitenland werden gepleegd”, verklaart Valerie Van Peel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is