Werkingskosten financieren

Jaarlijkse ontvangen de ziekenfondsen van het RIZIV ongeveer één miljard euro om hun werkingskosten te financieren. Als gevolg van de zesde staatshervorming staan vanaf dit jaar de gemeenschappen in voor een deel van die financiering. Daardoor kunnen de werkingskosten die door het federale RIZIV aan de ziekenfondsen worden toegekend met zo’n 39,3 miljoen euro worden verminderd. Maar dat is buiten de restregering Michel gerekend. Die besliste om de vergoeding met slechts 36,2 miljoen te verminderen. Reden: omdat de ziekenfondsen dat zelf zo vragen.

Bedrag klopt niet

Kamerlid Van Peel is het daar niet mee eens. “Dit bedrag van 36,2 miljoen euro werd berekend door de ziekenfondsen zelf, op basis van de realisaties van 2016. De Inspectie van Financiën wijst er op dat dit bedrag niet klopt, en vraagt zich af waarom er geen rekening werd gehouden met het berekende bedrag voor 2019: zo’n 39,3 miljoen euro. Bovendien maken de verschillende gemeenschappen in 2019 effectief zo’n 40 miljoen euro vrij om de werkingskosten van de ziekenfondsen te vergoeden.”

Cadeau van 3 miljoen

Valerie Van Peel diende een amendement in om deze fout in de wet te corrigeren, op basis van het advies van Inspectie van Financiën. Maar de regeringspartijen stemden tegen dat amendement. “Dit is echt onbegrijpelijk. Onze gezondheidszorg heeft nood aan extra middelen om in te zetten ten voordele van de patiënt. In plaats daarvan geven de regeringspartijen liever onnodig drie miljoen euro cadeau aan de ziekenfondsen”, zegt Valerie Van Peel, die er nog op wijst dat zelfs het Rekenhof niet kan uitmaken waaraan de ziekenfondsen hun werkingsmiddelen besteden, en dat de bestaande financieringsmechanismen vermoedelijk tot een overfinanciering leiden.

Onderwerpen