Open Vld, MR en CD&V spelen politiek spel op kap van asbestslachtoffers

Door Valerie Van Peel op 14 maart 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Asbest
Asbestslachtoffers hebben geen rechtvaardige keuze

“Dit is een ongezien politiek spel op kap van de asbestslachtoffers.” Kamerlid Valerie Van Peel noemt het schrijnend dat de meerderheidspartijen Open Vld, MR en CD&V opstapten uit de commissie Sociale Zaken om te voorkomen dat er een stemming kwam over de immuniteit van bedrijven zoals Eternit voor rechtszaken door asbestslachtoffers. Ook de aanpassing van de verjaringstermijn, het uitbreiden van de asbestziekten die in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding en een verbetering van de toegang tot het Asbestfonds, konden zo niet gestemd raken. “Opnieuw houdt de politiek deze bedrijven de hand boven het hoofd”, zegt Van Peel ontgoocheld.

Immorele keuze

Slachtoffers van asbest kunnen sinds 2007 een vergoeding krijgen uit het asbestfonds. Maar ze krijgen deze vergoeding enkel als ze afzien van hun recht om de betrokken bedrijven voor de rechtbank te dagen, zelfs al waren ze er nooit in dienst als werknemer. “Een immorele keuze”, volgens Kamerlid Van Peel, “De slachtoffers die getroffen worden door een asbestziekte hebben veelal nog maar enkele maanden te leven. Natuurlijk kiezen ze dan voor de vergoeding om hun medische kosten te dekken.” Tot nu toe werd Eternit in ons land slechts één keer veroordeeld.

Bescherming asbestreuzen

“Ik heb jaren geprobeerd om de Zweedse partners te overtuigen om beweging te krijgen in dit dossier, zonder succes. De bescherming van de asbestreuzen was en is blijkbaar belangrijker dan het lot van de slachtoffers”, merkt Van Peel op. “In andere Europese landen zijn er tal van processen geweest. In België, het asbestland bij uitstek, niet. Dit stuit de slachtoffers enorm tegen de borst en terecht”, zegt Van Peel.

Geen vergoeding

Valerie Van Peel wil met haar voorstel dat de verjaringstermijn wordt aangepast tot vijf jaar nadat de ziekte is vastgesteld. En dus niet langer een termijn van 20 jaar na de blootstelling. “Een regelrechte schande als je weet dat een asbestziekte vaak pas opduikt 30 tot 40 jaar na de blootstelling”, stelt ze. Voorts wil ze ervoor zorgen dat ook andere ziekten veroorzaakt door asbest recht geven op een vergoeding uit het asbestfonds. “Het is al langer geweten dat blootstelling aan asbest ook longkanker en strottenhoofdkanker veroorzaakt. Toch kregen asbestslachtoffers met deze ziekten tot vandaag geen vergoeding. Schrijnend dat hier politieke spelletjes worden in gespeeld”, besluit Valerie Van Peel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is