"Onaanvaardbaar dat spoeddiensten zelf meewerken aan oneigenlijk gebruik van de spoed"

Door Valerie Van Peel op 11 juni 2015, over deze onderwerpen: Volksgezondheid, Ziekenhuizen
Valerie Van Peel

Bij één op de drie patiënten die op de spoeddienst geholpen worden, rekent het ziekenhuis te hoge kosten aan. Dat raakte bekend ten gevolge van een analyse van de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (RIZIV). Jaarlijks betaalt de ziekteverzekering hierdoor volgens de DGEC zo'n 4 miloen euro te veel aan de ziekenhuizen.

Sommige ziekenhuizen blijken namen van artsen op te geven die door de patiënt nooit geraadpleegd zijn, anderen verwijzen dan weer onnodig door naar een tweede specialist. Soms geven ziekenhuizen ook aan dat een patiënt door de huisarts is doorverwezen, terwijl dat in de praktijk niet het geval is. Zo werken de spoeddiensten zelf mee aan het oneigenlijk gebruik van de spoed. Dat is kwalijk voor de kwaliteit en betaalbaarheid van de gezondheidszorg.

Er is een hoge nood aan een hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Deze regering maakt daar ook volop werk van. Toch mag de huidige situatie geen excuus vormen om op dergelijke wijze onterecht de facturen op te drijven en de kwaliteit van de zorg in gevaar te brengen.

Valerie vroeg de minister welke maatregelen er in afwachting van de grondige hervorming van de ziekenhuisfinanciering nog getroffen kunnen worden zodat deze praktijken niet langer toegepast zullen worden. Herbekijk hier het debat tijdens de plenaire vergadering in de Kamer:

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is