OCMW's leggen samen voor gratis psychologische eerstelijnszorg

Door Valerie Van Peel op 29 september 2015, over deze onderwerpen: Lokaal werk, OCMW
OCMW-voorzitters Kapellen, Kalmthout, Stabroek, Wuustwezel en Essen

Het Kruispunt in Kalmthout biedt gratis en zonder afspraak advies of kortdurende hulp aan personen uit de regio met psychische of sociale problemen. Omdat er wachtlijsten dreigden te ontstaan, beslisten de OCMW’s uit de regio om samen te leggen voor een extra dagdeel. OCMW Kalmthout stelt vandaag al de locatie ter beschikking, de OCMW’s van Kapellen, Stabroek, Wuustwezel en Essen gaan nu ook een financiële bijdrage leveren. “Voor mensen met nood aan psychologische hulp is moeten wachten op een afspraak zeer nefast. Bovendien merkt elk OCMW de stijgende nood aan deze vorm van hulpverlening. De bereidheid om Het Kruispunt te helpen om een extra dagdeel te openen, was er dan ook meteen”, aldus de voorzitters.  

Voor iemand die er echt helemaal doorzit en niet meer weet van welk hout pijlen maken, is het belangrijk om meteen en zonder financiële zorgen iemand te kunnen spreken die hem of haar verder kan helpen. Zeker voor mensen die het psychisch of sociaal moeilijk hebben, is de laagdrempeligheid van Het Kruispunt van groot belang. Dat steeds meer mensen de weg vinden naar de organisatie, is een goede zaak. Maar Het Kruispunt dreigde de toeloop niet langer aan te kunnen. “En als we nu één ding willen vermijden, is het dat mensen die dringend nood hebben aan een luisterend oor op wachtlijsten terechtkomen. De problematiek voor mensen met psychische problemen die niet tijdig worden geholpen, kan zeer snel groter en breder worden. Dat merken we ook in onze OCMW’s. Toen er vanuit Het Kruispunt de vraag kwam om vanuit de regio mee te investeren in de uitbreiding van hun diensten, zijn we dan ook meteen aan tafel gaan zitten”, stellen de voorzitters. Hierdoor is het Kruispunt vanaf nu een extra halve dag in de week geopend.

U vindt Het Kruispunt in de Dorsptraat 3, te Kalmthout. Of via www.kruispunt-kalmthout.be Is er een langdurende of intensieve begeleiding nodig, dan wordt u gericht doorverwezen. Het Kruispunt is een samenwerking van het CAW, Klina, de VZW Openluchtopvoeding, het CGG Andante en de betrokken gemeenten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is