N-VA vraagt erkenning 3 oktober als Wereld MSA-dag

Door Renate Hufkens, Yoleen Van Camp, Jan Vercammen, Valerie Van Peel op 2 oktober 2015, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Welzijn
N-VA vraagt erkenning 3 oktober als Wereld MSA-dag

Op 22 september 2014 overleed N-VA-Kamerlid Flor Van Noppen aan de gevolgen van de zeldzame ongeneeslijke ziekte MSA (Multiple of Meervoudig Systeem Atrofie). Eén jaar later pleiten zijn N-VA-collega’s in de Kamercommissie Volksgezondheid opnieuw voor de erkenning van 3 oktober als Wereld MSA-dag. Van Noppen slaagde er op 3 april 2014 zelf nog in een resolutie over zijn aandoening door de volledige Kamer te laten goedkeuren. “Maar bijna anderhalf jaar later haalt MSA zelden nog het nieuws”, betreuren zijn collega’s.

“Flor ijverde in zijn resolutie voor de vrijmaking van meer middelen voor onderzoek en voor de erkenning van de Wereld MSA-dag op 3 oktober. “Het interdisciplinaire onderzoek naar MSA is ondertussen Vlaamse materie. Maar de erkenning van 3 oktober als MSA-dag is een federale bevoegdheid en dient door de minister van Volksgezondheid te gebeuren.” De N-VA-leden in de Kamercommissie Volksgezondheid vragen dan ook de onmiddellijke erkenning daarvan en hopen zo de slepende ziekte opnieuw onder de aandacht te brengen. “Als eerbetoon aan Flor, maar ook als steun aan alle MSA-patiënten, laten wij de uitvoering van zijn resolutie niet los.”

Uiterst zeldzaam

MSA is een chronische neurologische aandoening waarbij er in bepaalde zones van de hersenen zenuwcellen afsterven. Die celdegeneratie veroorzaakt motorische en evenwichtsstoornissen. Ongeveer 5 op 100.000 mensen hebben kans de ziekte te krijgen. Hoewel MSA vaak dezelfde symptomen vertoont als Parkinsonisme, verschilt het ziektebeeld en is de ziekte ook veel minder bekend. Daar wil de N-VA verandering in brengen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is