N-VA stelt veto tegen nieuwe artsenquota

Door Valerie Van Peel, Louis Ide op 13 mei 2016, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Artsen
Vlaanderen verhoogt de artsenquota

De Planningscommissie, die de toekomstige quota voor de studenten geneeskunde moet vastleggen op basis van de reële noden in de sector, wil de verdeling tussen Vlaanderen en Wallonië wijzigen in het voordeel van Wallonië, zo bericht de Artsenkrant. “Onaanvaardbaar”, vinden Kamerlid Valerie Van Peel en nationaal secretaris Louis Ide, gezondheidsspecialist van de N-VA. “Na decennia van non-beleid aan Waalse kant en federale toegevingen onder PS-beleid, met een overschot aan artsen in Wallonië tot gevolg, zo’n voorstel durven lanceren, getuigt van een onvoorstelbare wereldvreemdheid. Het is nu echt genoeg geweest.” De N-VA rekent op het gezond verstand van bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) om dit advies van tafel te vegen. 

“De verdeling van het aantal artsen tussen Vlaanderen en de Franse Gemeenschap ligt sinds jaar en dag vast in een 60/40-verhouding”, stelt Ide. “Maar nu blijkt de Planningscommissie aan die verdeling te tornen.” Niet alleen wil zij de quota vanaf 2022 optrekken tot 1320. Maar volgens diezelfde Planningscommissie mag Vlaanderen geen 792 artsen meer laten erkennen (60 procent) maar slechts 745 (56,4 procent), terwijl de Franse Gemeenschap er voortaan 575 (43,6 procent) mag opleiden in plaats van 528 (40 procent). “Tien van de twaalf leden keurden dit goed. Twee stemden tegen. Dat hadden er twaalf moeten zijn", aldus Ide.

Kaakslag voor iedere Vlaming

“Dat Vlaanderen in dit dossier nog maar eens dubbel en dik het gelag zou moeten betalen, is voor ons onbespreekbaar”, stelt Van Peel. “Een kaakslag voor de duizenden Vlaamse studenten die niet aan hun studies zijn kunnen beginnen, dat is het. Een kaakslag ook voor iedere Vlaming die de Waalse overconsumptie moet meebetalen, omdat de PS altijd heeft geweigerd om te doen wat ze moest doen: een ingangsexamen invoeren." De N-VA voelt zich dan ook totaal niet gebonden door het gepolitiseerde advies van de planningscommissie en verwijst het integraal naar de prullenmand. “We praten in dit dossier hoe dan ook pas verder als de bevoegde Waalse minister Jean-Claude Marcourt eindelijk voor een effectieve filter in de opleiding zorgt. En als de overtallen uit het verleden van de nieuwe quota worden afgetrokken”, besluit Van Peel.

Lees hier meer over dit dossier, dat het Belgische surrealisme ten top is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is