Federale regering laat overtal Franstalige artsen opnieuw toe zonder oplossing voor de toekomst

Door Valerie Van Peel op 7 juni 2021, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Artsen, Confederalisme
Arts medisch onderzoek

De federale regering heeft beslist dat alle studenten (tand)heelkunde die dit jaar afstuderen, een RIZIV-nummer en dus toegang tot het beroep zullen krijgen. “De Franstalige partijen triomferen binnen Vivaldi. Sinds jaar en dag laat Wallonië teveel studenten toe tot de opleiding (tand)arts met als gevolg dat er een gigantisch overtal van artsen is ontstaan aan Waalse kant. CD&V beweerde tijdens de bespreking van het regeerakkoord bij hoog en laag dat het met hen in de regering niet meer zou gebeuren. Maar kijk, het is opnieuw zover”, zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. 

Om het teveel aan artsen tegen te gaan voerde Vlaanderen twintig jaar geleden al toegangsexamens in voor wie aan de opleiding wou beginnen. In Franstalig België studeren echter nog altijd te veel artsen af. Dit jaar gaat het om enkele honderden. “Het wordt dringend tijd dat Wallonië zijn verantwoordelijkheid neemt en zoals Vlaanderen een sluitend ingangsexamen invoert dat het aantal studenten die mogen starten aan de opleiding strikt beperkt”, zegt Van Peel. “Elk jaar morgen duizenden van onze studenten niet aan de opleiding beginnen. Dat is oneerlijk. De kost die hiermee gepaard gaat voor de gezondheidszorg al helemaal. En het is de Vlaamse belastingbetaler die dit mee mag financieren.”

CD&V en Open VLD laten (weeral) passeren

Het is onbegrijpelijk dat CD&V en Open VLD opnieuw toestaan dat de Franstaligen teveel artsen laten afstuderen en tegelijkertijd geen enkele garanties afdwingen om dat in de toekomst te vermijden, vindt Van Peel. “Het Zweeds akkoord hierover was nochtans zeer duidelijk. Men zou enkel nog RIZIV-nummers toekennen na een duidelijke inperking ervan in de Franstalige universiteiten. Daarnaast moest het overtal aan artsen uit het verleden rechtgezet worden. Dat CD&V en Open VLD simpelweg toekijken terwijl de Franstaligen de gezondheidszorg op kosten jagen, is in deze tijden onbegrijpelijk. En de rekening zal uiteraard weer aan Vlaanderen gepresenteerd worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is