Discreet bevallen: een oplossing voor moeder én kind

Door Valerie Van Peel op 3 maart 2015, over deze onderwerpen: Volksgezondheid, Mensenrechten, Samenleving en ethische dossiers, Wetsvoorstellen
Valerie Van Peel

Een zwangere vrouw die zich in een precaire situatie bevindt, moet de kans krijgen om in alle veiligheid en met medische en psychosociale hulp in een ziekenhuis te kunnen bevallen, zonder dat haar naam op de geboorteakte komt of iemand uit haar omgeving dit kan achterhalen. Vandaag biedt onze wetgeving deze vrouwen echter geen uitweg. Velen onder hen trekken daarom naar Frankrijk om er anoniem te bevallen. Anderen zien zich genoodzaakt om zonder enige hulpverlening hun kindje op de wereld te brengen.

Tegelijkertijd moeten we oog hebben voor de noden van het kind dat op latere leeftijd op zoek gaat naar zijn of haar oorsprong. Steeds meer 'anonieme' kinderen zijn intussen volwassen en laten hun stemmen horen. Zij botsen vandaag in hun zoektocht immers voortdurend op muren en kampen met praktische en andere problemen. Net als heel wat gezagsdragers - zoals Prof. Jean-Jacques Cassiman, ethici, de kinderrechtencommissaris - zeggen zij: het recht van een mens om zijn afkomst te kennen is zo essentieel. Ook daar moeten we als maatschappij een antwoord op bieden.

Daarom dient Valerie opnieuw een wetsvoorstel in dat in 2012 door huidig staatssecretaris Elke Sleurs werd opgesteld. Een uitstekend voorstel dat op deze noden en met aandacht voor alle betrokken partijen een doordacht antwoord formuleert.

Bekijk hier opnieuw het debat in De Zevende Dag (VRT, 1 maart 2015):

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is